Niš kao drevni Rimski grad na raskrsnici puteva, centralno lociran između Sofije, Skoplja, Soluna i Beograda predstavlja urban centar juga Srbije. Naselje mešovite namene, locirano u bivšoj vojnoj kasarni “Bubanjski heroji” koja datira iz perioda Otomanskog carstva, nalazi se na zemljištu površine 15 hektara u centra Niša.

Ovaj projekat vojno-civilne konverzije obuhvatiće na jednom mestu 250.000 m2 prodajnog, kancelarijskog, višespratno porodičnog, medicinskog, univerzitetskog, umetničkog i kreativnog prostora.

Kada bude završen, Novi Nis će biti jedini projekat mešovite namene u jugoistočnoj Evropi koji će stanovnicima pružiti punu mogućnost življenja, rada, učenja, druženja i trgovine na jednom mestu.

Budući stanovnici Novog Nisa imaće jedinstvenu priliku da uživaju u okruženju sa preko 1.200 različitih stabala koje su sačuvana, izmerena i zaštićena, i na taj način su se nežno uklopila u naš urbanistički projekat. Projekat Novi Nis je zeleni i ekološki održiv projekat. Sve je počelo sa našim održivim procesom rušenja 32 postojećih zgrada koje su morale biti uklonjene pre početka izgradnje projekta. 90% građevinskog materijala iz prethodno postojećih vojnih objekata je odvojeno i donirano brojnim društvenim grupama i pojedincima, dok je ostatak sačuvan za buduću upotrebu u novim zgradama.

Novi Nis će biti LEED sertifikovan za celo naselje od strane Saveta za zelenu izgradnju Sjedinjenih Američkih Država, najčešće korišćenog sistema za ocenjivanje održivih zgrada u svetu.

Pored ostalih pogodnosti, to znači da će sve zgrade u projektu mešovite namene Novi Nis koristiti manje vode, energije i na kraju biti ekonomičnije za svoje buduće vlasnike i stanare.